Pensioen

Pensioen is in basis niet erg ingewikkeld. Pensioen = je maandsalaris ná je pensioen. Je inkomen wanneer je nog werkt bestaat meestal uit een vast salaris per maand, eventueel aangevuld met spaargeld. Na de pensioendatum ligt dat anders en word jouw ‘salaris’ opgebouwd uit meerdere onderdelen. Je kunt pensioen op verschillende manieren opbouwen. Hieronder tref je daarvan een overzicht.

Neem contact op

Pensioen FN Advies

Nu goed regelen, straks een fijn pensioen

Voor meer informatie tref je hieronder een overzicht aan van de meest voorkomende producten.
Uiteraard hebben wij meer mogelijkheden, neem gerust contact met ons op.

Iedere inwoner van Nederland heeft recht op AOW. AOW staat voor Algemene Ouderdoms Wet en geeft je een basissalaris na je pensioenleeftijd. Je kunt je AOW-bedrag aanvullen op basis van een pensioen via je werkgever. Ook kun je je pensioen aanvullen of zelf sparen.

Wanneer kun jij met pensioen?
De pensioenleeftijd stijgt elk jaar. Dat komt doordat we als Nederlanders steeds ouder worden. Om de AOW voor iedereen betaalbaar te houden, moeten we daarom allemaal langer doorwerken.

Hoe hoog is jouw pensioen?
Iedere belastingbetaler kan via de website van de Sociale Verzekerings Bank bekijken hoeveel AOW hij of zij opbouwt. Inloggen doe je met DigiD.

Log in bij Mijn SvB

Pensioen aanvullen?
Naast een vast bedrag aan AOW, heb je meerdere manieren om je pensioen aan te vullen. Voor een deel gaat dit geautomatiseerd, bijvoorbeeld via je werkgever. Voor een ander deel zul je zelf extra bij moeten sparen. Daartoe heb je fiscaal vriendelijke mogelijkheden. 

Bij vrijwel alle bedrijven en organisaties neem je als medewerker automatisch deel aan een pensioenregeling. Het pensioen wat jij bij een werkgever opbouwt, komt bovenop het bedrag aan AOW. Het werkgeverspensioen wordt opgebouwd in het pensioenfonds dat binnen jouw CAO is vastgelegd. Ook kan het zijn dat je werkgever jouw pensioen bij een verzekeraar heeft ondergebracht.

Pensioen via een pensioenfonds
Bouw jij pensioen op via een pensioenfonds, zoals bijvoorbeeld ABP, Zorg en Welzijn of  Metaal en Techniek, dan spaar je in de meeste gevallen voor een vaste uitkering op je pensioenleeftijd.

In veel gevallen bedraagt deze uitkering, inclusief het bedrag dat je aan AOW ontvangt, 70% van je gemiddelde salaris. Ten opzichte van het salaris dat je net vòòr je pensioenleeftijd verdiende, is dat een flinke stap terug. Het kan daarom nuttig zijn om je pensioen aan te vullen.

Pensioen via je bedrijf bij een verzekeraar
Doe je mee aan de pensioenregeling van een bedrijf, dan zijn er twee optie. Bij de eerste optie bouw je net als bij het pensioenfonds zo’n 70% op van je gemiddelde salaris. Een tweede variant is dat je een vaste premie per maand betaalt. Welke bedrag je uiteindelijk bij elkaar spaart is in dat geval vooraf nog niet bekend. Dat hangt af van je spaar- en/of beleggingsrendement. Doel is om uit te komen op dezelfde 70% van het gemiddelde salaris. Door de tussentijdse rendementen kan dit uiteindelijk hoger of juist lager uitvallen.

Bouw je voldoende pensioen op?
Na je pensioenleeftijd ga je er in de meeste gevallen op achteruit qua inkomsten. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn. Is jouw huis inmiddels afbetaald, dan zijn je maandelijkse lasten ook lager.

Wil je zeker weten of je voldoende pensioen opbouwt? Informeer naar de mogelijkheden.

Naast het pensioen dat je opbouwt via je werkgever en het bedrag dat jij aan AOW ontvangt, kan het verstandig zijn om zelf extra bij te sparen voor je pensioen. Dat geldt ook als je zelfstandig ondernemer bent, en je niet deelneemt of kunt deelnemen aan een pensioenregeling.

Belastingdienst betaalt mee
Tot op bepaalde hoogte betaalt de Belastingdienst mee aan jouw pensioen. Die exacte hoogte word je jaarruimte genoemd. Binnen jouw jaarruimte mag je sparen via je brutosalaris. Inkomstenbelasting betaal je in dat geval pas na je pensioen met als voordeel: een veel lager belastingpercentage.   

Zelf of via je werkgever bijsparen?
Extra sparen voor je pensioen kan in de meeste gevallen via het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar van je werkgever. Zowel het pensioenfonds als de verzekeraar waar jouw werkgever je pensioen heeft ondergebracht, bieden een mogelijkheid om fiscaal vriendelijk extra te sparen.

Je bent echter niet gebonden aan die verzekeraar. Het vergelijken van pensioenverzekeraars kan je duizenden euro’s aan extra pensioen opleveren. Ook wij kunnen een vergelijking voor je maken. Informeer naar de mogelijkheden.

Vroeger was een eigen huis één van de belangrijkste zekerheden voor je toekomst. Inmiddels ontvangt iedereen AOW, bijna iedereen pensioen via de werkgever, en kun je fiscaal vriendelijk je pensioen aanvullen. Maar wat als je eerder wilt stoppen met werken? Dat is mogelijk, mits je voldoende zelf spaart. Of door je hypotheek af te lossen.

Fiscaal voordeel: pas ná pensioenleeftijd
Nederland kent goede mogelijkheden om fiscaal vriendelijk bij te sparen. Het fiscale voordeel ervaar je echter pas nadat je de wettelijk bepaalde pensioenleeftijd bereikt hebt. Op dat moment wordt er belasting geheven over jouw pensioengeld. Die belasting is lager dan wanneer je nog aan het werk bent.

Eerder stoppen? Zelf sparen!
Als je eerder wilt stoppen met werken, heb je daarvoor een extra spaarpot nodig. Die spaarpot kan bestaan uit eigen geld op een eigen spaar- of beleggingsrekening. Of uit een afgeloste hypotheek.

Huis gebruiken voor pensioen?
Een andere optie is het aflossen van je hypotheek. Door je hypotheek af te lossen, mijd je de vermogensrendementsheffing. Het geld dat je gebruikt voor het aflossen staat ten slotte niet langer op je spaarrekening.

Nadeel is wel dat jouw geld na het aflossen ‘vastzit’ in je huis. Ofwel: je moet eerst verhuizen naar een goedkoper huis, naar een huurwoning of een nieuwe hypotheek sluiten, om je pensioengeld te kunnen ontvangen.

Een goede inventarisatie van je wensen en mogelijkheden is essentieel. Neem contact op voor de mogelijkheden via onderstaand formulier.

We zullen de mythe direct ontkrachten: er bestaat geen standaard pensioengat. Zo’n gat creëer je zelf en is afhankelijk van je eigen pensioenwens. Een pensioengat is het verschil tussen wat jij gedurende je werkende leven spaart en wat je vanaf je pensioen nodig hebt om ‘ontspannen’ te kunnen leven.

Wat is ontspannen leven?
Wil jij je na je pensioen terugtrekken in een riante vrijstaande villa aan de kust, dan is de kans groot dat je een pensioengat hebt. Ben je tevreden met een klein stadsappartement, dan is de kans op een pensioengat aanzienlijk kleiner.

Factoren die een pensioengat veroorzaken
Een pensioengat is niet alleen afhankelijk van jouw wensen. Je kunt bijvoorbeeld werkloos raken waardoor je tijdelijk geen pensioen opbouwt. Dat zorgt namelijk ook voor een pensioengat.

Factoren die bepalen of jij een pensioengat hebt zijn bijvoorbeeld:

  • Jouw persoonlijke wens
  • Eerder willen stoppen met werken
  • Periode van parttime werken
  • Periode van werkloosheid
  • Periode van arbeidsongeschiktheid
  • Werken in het buitenland
  • Tegenvallende beleggingsresultaten
  • Beperkingen door je pensioenfonds
  • Echtscheiding

Pensioen: afhankelijk van jouw wensen
Hoeveel extra jij moet sparen voor je pensioen, is compleet afhankelijk van jouw uitgaven na je pensioenleeftijd. Vooraf is het daarom belangrijk te weten wat je totaal spaart en welk pensioen je daar, naar verwachting, van zult overhouden. 

Contact opnemen

Neem contact op

0478 516 482
Bel Frank
© 2022
Created by LR Internet