Sparen en beleggen

Beleggen wordt vaak als tegenhanger van sparen gezien. Toch zijn beide varianten niets anders dan ‘een manier om je geld te laten renderen’. Daarbij kennen beide mogelijkheden een bepaalde mate van risico’s en een te verwachte rendement.

Neem contact op

Sparen en beleggen | FN Advies

Ga je voor sparen of voor beleggen?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec sollicitudin nisi accumsan tortor tincidunt, nec facilisis dui eleifend. Suspendisse potenti. Mauris mattis tincidunt efficitur. Integer luctus sed lectus varius fermentum. 

Beleggen wordt vaak als tegenhanger van sparen gezien. Toch zijn beide varianten niets anders dan ‘een manier om je geld te laten renderen’. Daarbij kennen beide mogelijkheden een bepaalde mate van risico’s en een te verwachte rendement.

Sparen risicoloos?

Aan sparen kleven weinig risico’s. Toch is het niet zo dat je helemaal géén risico loopt. In 2008 viel bijvoorbeeld de IJslandse spaarbank Icesave om. Wijkt een spaarrente heel ver af van de spaarrentes van de meeste andere banken, dan is waakzaamheid belangrijk.

Beleggen risicovol?

Bij beleggen kun je zelf kiezen hoeveel risico je wil lopen. In de meest veilige vorm van beleggen, verschillen de risico’s van sparen en beleggen niet veel. Beleggen is dus niet altijd zo risicovol als je wellicht zou denken.

Nog andere alternatieven?

Naast sparen en beleggen zijn er nog andere alternatieven om je geld te laten renderen. Je hypotheek aflossen bijvoorbeeld. ‘Renderen’ is dan niet het juiste woord maar door je schuld te verkleinen, spaar je elke maand je hypotheekrente uit. Extra voordeel: mogelijk betaal je minder vermogensbelasting.

Het is zinvol om de rendementen én risico’s van sparen en beleggen goed tegen elkaar af te wegen. Wij kunnen je hiermee helpen en samen kijken naar de alternatieven. 

De tropenjaren worden ze ook wel genoemd: de tijd dat jouw kind tussen de 0 en 4 jaar oud is. Enerzijds een fantastische periode, maar anderzijds een flinke investering qua tijd en geld. Zijn de tropenjaren voorbij, dan betekent dat er financieel meer ruimte komt. Tijd om wellicht al aan de studie van je kind te denken.

Wat kost studeren?
Een studie aan een hbo of universiteit kost zo’n € 2.000 per jaar. Vijf jaar studeren kost circa € 10.000. Dan hebben we het alleen over de studie. Hieronder een overzicht van een aantal andere kostenposten voor studenten.

Dit kost 5 jaar studeren (op kamers)

  • Studie: € 10.000
  • Studieboeken: € 5.000
  • Huur studentenkamer: € 20.000
  • Zorgverzekering: € 6.000

Daarnaast zijn er nog de kosten van kleding, boodschappen, telefoon, vervoer (naast de OV kaart), etc… 

Wat draag je bij?
Wat je wil bijdragen aan de studie van jouw kinderen, is uiteraard een persoonlijke overweging. Wij kunnen je daarmee helpen. Mocht jouw geld goed renderen, dan vallen je lasten per maand mee.

Informeer bij ons naar de mogelijkheden!

Wil je extra sparen voor ná je pensioen, dan biedt de overheid je een aantal belastingvoordelen. Je kunt sparen vanuit je bruto inkomen. Belasting betaal je pas na pensioendatum, op het moment dat de inkomstenbelasting veel lager is. Spaar je voor vervroegd pensioen, dan nog steeds zijn er goede mogelijkheden, óók zonder belastingvoordeel.

Wat is je belastingvoordeel?
Over een salaris tot € 35.000 betaal je als gepensioneerde 19,20% belasting. Het fiscale voordeel is omgerekend 17,90% (37,10% - 19,20%). Anders gezegd: van elke € 100 inleg, betaalt de overheid € 17,90 mee. 

Sparen zonder belastingvoordeel?
Spaar je voor prépensioen, dan ontvang je geen belastingvoordeel. Echter, omdat je weet dat je jouw spaargeld pas op latere leeftijd gebruikt, kun je jouw spaargeld goed laten renderen. Bijvoorbeeld door te beleggen. Hierbij kun je zelf aangeven hoeveel risico je bereid bent te lopen. 

Meer weten over de mogelijkheden om te sparen voor jouw pensioen? Kom met ons in contact 

Maar weinig Nederlanders houden zich er bewust mee bezig: beleggen. Stel namelijk dat jouw geld minder waard wordt? Dat wil je niet. Toch belegt bijna iedereen in Nederland via een pensioenfonds of de pensioenverzekeraar. Fondsen waar je elke maand een premie inlegt en die jouw pensioen meer waard laten worden.

Beleggen uit handen geven?
Wil je zelf ‘iets’ met beleggen, dan kun je de werkzaamheden hiervoor uit handen geven. Net zoals bij het pensioenfonds dus. Je kunt bijvoorbeeld participeren in een beleggingsfonds. Dat is min of meer hetzelfde als een mandje verschillende aandelen. Ook kun je ervoor kiezen een vermogensbeheerder in te schakelen die voor jou belegt.

Zelf beleggen?
Zelf beleggen is ook een optie. Je zult dan veel tijd moeten investeren om het beleggen onder de knie te krijgen. Belangrijk is ook dat je om kunt gaan met eventuele stress, bijvoorbeeld als jouw aandelen in het rood staan. Anderzijds zijn de rendementen aantrekkelijk. Zelf beleggen doe je via je eigen bank, of een beleggingsbank zoals Lynx, Binck of Alex.

Defensief of offensief beleggen?
Bij beleggen zijn er verschillende opties. Zeer defensief beleggen is niet veel risicovoller dan sparen. Je belegt dan met name in obligaties. Bij offensief beleggen zijn de risico’s groter. Je belegt dan eerder in aandelen. De kans op een hoog rendement stijgt daarmee echter ook.

Beleggen: iets voor de lange termijn
Beleggen doe je voor de lange termijn. Hoe langer je belegt, hoe kleiner de risico’s. Er is geen enkele periode in de geschiedenis waarin sparen het in 30 jaar qua rendement heeft gewonnen van beleggen. Kun jij je geld langer missen, overweeg beleggen dan als optie. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden en risico's van beleggen? Maak een afspraak!

Contact opnemen

Neem contact op

0478 516 482
Bel Jacqueline
© 2022
Created by LR Internet