Hypotheken

Een hypotheek is de lening die het mogelijk maakt om eindelijk dat droomhuis te kopen dat je al lang op het oog had. Het is ook de kostenpost die elke maand een grote invloed heeft op jouw maandlasten. Belangrijk dus om goed op de hoogte te zijn van alles rondom de belangrijkste lening voor jouw huis: de hypotheek.

Neem contact op

Hypotheek advies | FN Advies

Alles over hypotheken

Voor meer informatie tref je hieronder een overzicht aan van de meest voorkomende producten.
Uiteraard hebben wij meer mogelijkheden, neem gerust contact met ons op.

Een hypotheek is een geldlening, waarbij jouw woning het onderpand vormt van die lening. In de meeste gevallen los je elke maand een gedeelte van de lening af. Ook betaal je rente over je totale hypotheeksom. De rente die je betaalt over je hypotheek, mag je fiscaal verrekenen met de inkomstenbelasting. Hierdoor krijg je dus geld terug. Meestal wordt gekozen voor een looptijd van 30 jaar.

Meer over hypotheek vormen

Wat is het bedrag dat je maximaal kunt lenen en is dat wel verantwoord. En wat als de waarde van jouw woning daalt of is de kans op waardestijging reëler? Tijdens de periode dat je in je koopwoning woont kunnen je persoonlijke omstandigheden wijzigen. Wat te doen als zich dit voordoet.

Overheid bepaalt

De maximale hypotheek die jij kunt krijgen wordt indirect door de overheid bepaalt. En de overheid heeft er geen belang bij om jou in de financiële problemen te laten komen. Dus zelfs wanneer je ‘maximaal’ leent, is dat volgens de overheid nog verantwoord. In principe geldt dus..: “Ja, een maximale lening is verantwoord”.

Eigen huis als investering

Sommige mensen met een eigen woning zijn bang voor het ‘risico op waardedaling’. Maar de kans op een waardestijging is eigenlijk veel groter. Er zijn in de geschiedenis veel meer jaren geweest waarin de waarde van een huis is gestegen, dan dat er jaren zijn waarin de prijzen daalden.

Pas op werkloosheid en echtscheiding

Kan de prijs van je huis onverhoopt dalen? Jouw huis kan hierdoor minder waard worden dan de waarde van de hypotheek. Dit alles is geen probleem, mits je in de woning kunt blijven wonen en je jouw maandlasten kunt betalen.

Maar je leven kan veranderen. Je vindt een nieuwe baan aan de andere kant van het land, je raakt je baan kwijt of je huwelijk mondt uit in een echtscheiding. In die situatie kan het voorkomen dat je moet verhuizen en je huis met verlies moet verkopen. Gelukkig zijn er dan nog steeds mogelijkheden. Je kunt spaargeld inzetten om de ontstane restschuld mee af te lossen of jezelf verzekeren tegen onverhoopte werkloosheid en/of als je arbeidsongeschikt raakt. Ook kun je een deel van je restschuld meefinancieren in de hypotheek van je volgende woning of een persoonlijke lening afsluiten.

Er zijn op dit moment regelingen die jou als starter kunnen helpen bij het aanschaffen van een huis. Nationale Hypotheek.

Nationale Hypotheek Garantie

Via Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt jouw hypotheekschuld afbetaald als je in de problemen komt en jij je maandlasten niet meer kunt voldoen. Bijvoorbeeld doordat je je baan kwijtraakt of wanneer je gaat scheiden.
Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, dan heeft de bank de zekerheid dat, wanneer jij jouw lasten écht niet meer kunt betalen, een restschuld bij eventuele gedwongen verkoop wordt voldaan via NHG. Deze extra zekerheid vinden de banken een geruststellend idee. Daarom bieden banken jou graag een wat lagere rente. En die rentekorting, dat is mooi meegenomen.

Starterslening

Een starterslening is een initiatief van gemeentes om jou als startende woningkoper te helpen met het bemachtigen van je eerste droomhuis.
De starterslening is een lening die je in staat stelt om nét iets extra’s te lenen voor het kopen van een woning. Het is een overbrugging tussen wat een huis kost en wat jij maximaal kunt lenen. Kijk op de website van SVn of jij voor een starterslening in aanmerking komt. 

Als je al een hypotheek hebt, kan het zinvol zijn om die bestaande hypotheek over te sluiten. Hiervoor heb je over het algemeen twee redenen.

  1. Direct lagere maandelijkse lasten
  2. De zekerheid van betaalbare lasten op lange termijn.

Meer over Hypotheek oversluiten

FN Advies voor een persoonlijke aanpak

Persoonlijke aandacht, goed luisteren en inventariseren naar je wensen, vragen en kennis. Wij bekijken graag de mogelijkheden wat we voor jou en/of je gezin kunnen betekenen. 

1. Kennis maken

We nodigen je graag uit op kantoor of we komen naar jou. We willen goed weten wat de wensen, vragen en mogelijkheden zijn van jou en/of jouw gezin.

2. Offerte bespreken

Door goed te inventariseren, jouw wensen, voorkeuren en persoonlijke situatie, sluit de offerte perfect aan bij hetgeen wat we hebben besproken.

3. Goed geregeld

We verzorgen de aanvraag voor je en samen zorgen we er voor dat benodigde stukken worden verzameld.

Contact opnemen

Neem contact op

0478 516 482
Bel Frank
© 2022
Created by LR Internet