Hypotheek: de basis

Ga je aan de slag met je hypotheek, dan is het verstandig je minimaal te verdiepen in de basis. Een hypotheek is een geldlening, waarbij jouw woning het onderpand vormt van die lening. In de meeste gevallen los je elke maand een gedeelte van de lening af. Ook betaal je rente over je totale hypotheeksom.

Hypotheekrenteaftrek

De overheid maakt het kopen van een woning aantrekkelijk door een subsidie te verstrekken. Die subsidie noemen we de hypotheekrenteaftrek. De rente die je betaalt over je hypotheek, mag je fiscaal verrekenen met de inkomstenbelasting. Hierdoor krijg je dus geld terug. 

Voor nieuw te sluiten hypotheken geldt deze aftrek overigens alleen bij de annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek. 

Rekenvoorbeeld
Jouw hypotheek bedraagt twee ton. Je betaalt 4% rente. Dit is omgerekend € 8.000 bruto rente per jaar, ofwel € 667 per maand. Dit bedrag, minus een drempel genaamd het Eigen Woning Forfait, trek je af van je inkomsten. Daardoor dalen je rentelasten naar € 5.270 netto, ofwel: € 439 per maand.

Voor starters

Voor starters die een huis willen kopen, zijn er verschillende mogelijkheden om extra of voordeliger te lenen. Bijvoorbeeld via de starterslening. Of via de lagere rente die bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie hoort. Die garantie geldt overigens ook wanneer je géén starter bent. 

Maximale lening verantwoord

Je hebt een leuke woning in het vizier maar wilt niet het risico lopen op té hoge lasten. Gelukkig gebeurt dat in de meeste gevallen ook niet. De overheid heeft grenzen gesteld aan wat je maximaal kunt lenen voor de aankoop van een huis.

Hypotheek oversluiten

Heb je al een hypotheek maar zou je jouw maandelijkse lasten willen verlagen of wil je juist de zekerheid hebben van lage lasten in de toekomst, dan kan het raadzaam zijn je hypotheek over te sluiten. 

Contact opnemen

Neem contact op

0478 516 482
Bel Jacqueline
© 2022
Created by LR Internet