Hypotheekvormen

Annuïteitenhypotheek

De meeste Nederlanders kiezen voor een annuïteitenhypotheek. Aflossen op basis van annuïteiten wil zeggen dat je gedurende de looptijd elke maand bruto hetzelfde bedrag betaalt. Bruto wil zeggen: vóór aftrek van de belasting. 

In de eerste maand los je nog weinig af maar betaal je veel rente. In de laatste maand los je juist veel af en is de rente nog maar minimaal. In deze annuïteitenvariant profiteer je ruim van de belastingmogelijkheden maar blijft je schuld de eerste jaren hoger dan bij de lineaire hypotheek.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek los je elke maand precies hetzelfde bedrag af. Daardoor wordt je rente elke maand iets lager. De lineaire hypotheek is daarmee in de beginjaren wat duurder maar wordt daarna steeds goedkoper. 

Over een looptijd van dertig jaar maakt het niet zoveel uit of je kiest voor een annuïteiten of lineaire hypotheek. Dat komt onder meer door de inflatie. 

Aflossingsvrije hypotheek

De naam zegt het eigenlijk al: bij de aflossingsvrije hypotheek los je niet af. Veel mensen hebben een aflossingsvrije hypotheek in combinatie met een andere hypotheekvorm. Het voordeel van de aflossingsvrije hypotheek is dat je alleen rente betaalt en geen aflossing. Dat maakt deze hypotheek voordelig. Het nadeel is dat je geen renteaftrek krijgt over nieuw te sluiten aflossingsvrije hypotheken.

Verzilverhypotheek

Bij een Verzilverhypotheek, heb je jouw woning voor een groot gedeelte of misschien wel helemaal afgelost. Het voordeel is dat je daardoor praktisch geen vaste lasten meer hebt. Nadeel is dat je vermogen vastzit in je woning. Wil je beschikken over dit vermogen, dan moet je verhuizen naar een goedkoper huis of gaan wonen in een huurwoning. De Verzilverhypotheek biedt jou een alternatief. Je neemt opnieuw een lening met je huis als onderpand. Met een deel van die lening kun je doen wat je wilt. Van een ander deel, betaal je de rente. De lening wordt afgelost als je je huis verkoopt.

Familiehypotheek

De familiehypotheek is een verzamelnaam voor hypotheken waarbij je familie te hulp schiet. Als starters kunnen jouw ouders je wellicht een deel van de koopsom van een huis lenen, schenken of een combinatie van die twee. Via een leen- en schenkconstructie kun jij een mooie aanvulling op je lening krijgen en je ouders een mooie rente op hun spaargeld. 

(Bank)spaar- en beleghypotheek

De (bank)spaar- en beleghypotheek werden vooral voor 1 januari 2013 afgesloten. Op een losse bankrekening of in een verzekeringspolis spaar je het aflossingsbedrag van je hypotheek bij elkaar.

Doordat aflossen voor nieuwe hypotheken verplicht is geworden om je rente fiscaal te mogen verrekenen, zijn de spaar- en beleggingshypotheek uit de gratie geraakt.

Contact opnemen

Neem contact op

0478 516 482
Bel Jacqueline
© 2022
Created by LR Internet