Maximale hypotheek?

Stel dat de prijs van je huis daalt. Heb je er in dat geval verstandig aan gedaan om voor een maximale hypotheek te kiezen?

Overheid bepaalt

In principe geldt: “Ja, een maximale lening is verantwoord”. De maximale hypotheek die jij kunt krijgen wordt namelijk indirect door de overheid bepaalt. En de overheid heeft er geen belang bij om jou in de financiële problemen te laten komen. Dus zelfs wanneer je ‘maximaal’ leent, is dat volgens de overheid nog verantwoord. 

Eigen huis als investering

Sommige mensen met een eigen woning zijn bang voor het ‘risico op waardedaling’. Maar de kans op een waardestijging is eigenlijk veel groter. Er zijn in de geschiedenis veel meer jaren geweest waarin de waarde van een huis is gestegen, dan dat er jaren zijn waarin de prijzen daalden.

Kijk je naar de cijfers van Het Kadaster, dan zie je dat sinds 1947 de huizenprijzen alleen in de jaren 1979, 1980, 1981, 1982, 1984, 2009, 2012 en 2014 daalden. Op basis van deze historie heb je statistisch een kans van 88% op een waardestijging en 12% kans op een waardedaling.

Pas op werkloosheid en echtscheiding

Maar inderdaad kan de prijs van je huis onverhoopt dalen. Jouw huis kan hierdoor minder waard worden dan de waarde van de hypotheek. Dit alles is geen probleem, mits je in de woning kunt blijven wonen en je jouw maandlasten kunt betalen.

Maar je leven kan veranderen. Je vindt een nieuwe baan aan de andere kant van het land, je raakt je baan kwijt of je huwelijk mondt uit in een echtscheiding. In die situatie kan het voorkomen dat je moet verhuizen en je huis met verlies moet verkopen.

Gelukkig zijn er dan nog steeds mogelijkheden. Je kunt spaargeld inzetten om de ontstane restschuld mee af te lossen. Ook kun je een deel van je restschuld meefinancieren in de hypotheek van je volgende woning of een persoonlijke lening afsluiten.

Contact opnemen

Neem contact op

0478 516 482
Bel Jacqueline
© 2022
Created by LR Internet